Monster – dinsdag 17 september – 16:00 en 20:15

Saori is een alleenstaande moeder die zich zorgen maakt over haar zoontje Minato. De laatste tijd gedraagt hij zich vreemd en Saori vermoedt dat zijn docent Hori daar de oorzaak van is. In een scène waarin ze verhaal probeert te halen bij de schooldirectie krijgt ze niets anders te horen dan bureaucratisch geleuter. Dat wekt de indruk dat haar zorgen niet serieus genomen worden. De waarheid blijkt echter veel complexer.
De Japanse regisseur Hirokazu Kore-eda is een gevestigde naam. Hij speelde zich in de kijker met ‘After Life’ , ‘Nobody Knows’ , ‘Like Father, Like Son’ en ‘Shoplifters’.
In deze film laat Hirokazu Kore-eda zien hoe verschillende mensen dezelfde situatie ervaren en hoe dat voor ieder van hen resulteert in het gevoel dat niemand hen begrijpt. Door deze manier van vertellen, die doet denken aan de Kurosawa-klassieker Rashomon, daagt de film ook onze kijkhouding uit.
Elk segment is perfect gebalanceerd. Ieder perspectief krijgt precies genoeg tijd en voegt een nieuwe laag toe aan het verhaal. De scène met de schooldirectie transformeert door een simpele verandering van perspectief. Dit wordt nog eens versterkt door de acteurs die prachtige details en nuances in hun personages laten zien.
Ondanks de suggestieve titel zit er geen echt monster in de film. Wat dan het ‘monster’ is, blijft een vraagteken. Is het Minato’s leraar? Het schoolsysteem? Zien de kinderen zichzelf als monsters of is het toch iets anders? De titel nodigt mooi uit tot interpretatie.
Alle losse eindjes komen samen in het laatste deel.
De film is ontroerend, boeiend en biedt veel stof tot nadenken.

Japan 2023
Regie: Hirokazu Kore-eda
Cast: Sakura Ando,  Eita Nagayama, Soya Kurokawa, Hinata Hiiragi …
Genre:
drama
Duur:
2 uur 7 min.
Gesproken talen:  
Japans en Engels

Trailer