The zone of interest – dinsdag 10 september – 16:00 en 20:15

‘The Zone of Interest’ draait om het leven van een doorsnee Duits gezin dat in een mooie villa aan een grote rivier met veel groen woont.
Zij houden zwempartijtjes, picknicken, vissen en krijgen zo nu en dan bezoekjes van vaders collega’s, vrienden en moeders. En als de kinderen ’s avonds naar bed gaan, leest papa ze een verhaaltje voor. Niets aan de hand. Alleen is de vader van het gezin kampcommandant Rudolf Höss en grenst de prachtige tuin van de villa aan de muren van zijn werk: concentratiekamp Auschwitz.
Dit is dus een film over de Holocaust, maar zoals je die nog nooit eerder zag. Regisseur Jonathan Glazer laat namelijk geen enkele scène zien waarin mensen worden gemarteld of vermoord. Met de nadruk op zien. Want dit wil niet zeggen dat je als kijker niet op andere manieren wordt geconfronteerd met wat zich achter die hoge muren afspeelt.
Glazer baseerde zich losjes op het gelijknamige boek van Martin Amis. Hij heeft ook vooral een film willen maken over de ‘banaliteit van het kwaad’: doodgewone mensen die in staat zijn tot de meest vreselijke dingen omdat niemand zich individueel verantwoordelijkheid voelt.
De vrouw des huizes is een geweldige rol van de Oscargenomineerde Sandra Hüller.
‘The Zone of Interest’ won op het filmfestival van Cannes de Grand Prix, won de Oscar voor Beste Niet-Engelstalige Film en de Oscar voor beste geluid in 2024.
De film kruipt al vanaf de opening onder je huid en laat je niet los tot het einde. Maar het is ondanks z’n heftige en confronterende onderwerp wel één die je niet wil missen.

Verenigde Staten, Verenigd Koninkrijk, Polen 2023
Regie:
Jonathan Glazer
Cast: Christian Friedel, Sandra Hüller, Ralph Herforth, Max Beck
Genre: drama, waargebeurd
Duur: 1 uur 45 min.
Gesproken talen: Duits, Pools en Jiddisch

Trailer